Stinkende wasmachine of donkere vlekken

Jakkes, de wasmachine stinkt. Er komt een muffe geur uit en het wasgoed is na het wassen niet lekker fris. Zogenaamde ‘vetluis’ is hiervan de boosdoener. Vetluizen zijn micro-organismen die groeien op restjes vuil en wasmiddel. Ze gedijen op warme, vochtige plekken. Door steeds minder warm te wassen met minder water, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken of de boel flink laten stinken. Wat kun je doen om vetluis en stank te voorkomen?

Draai een heet wasprogramma

Draai minstens 1 of 2 keer per maand een was op 90 graden om de bacteriegroei te beperken, maak hierbij gebruik van een wasmachinereininger. Sommige wasmachines hebben een speciaal trommelreinigingsprogramma of hygiëneprogramma. Dat kun je hier ook goed voor gebruiken.

Om het beste micro-organismen tegen te gaan gebruik je waspoeder voor witte was met zuurstofbleekmiddel. Vergeet ook niet wat (oud) wasgoed in de trommel te doen. Dat veegt de trommel ook schoon.

Extra spoelen

Kies voor de optie extra spoelen. Hiermee gebruik je aan het einde van de wasbeurt meer water om vuil en wasmiddel weg te spoelen.

Niet te veel wasmiddel

Te veel wasmiddel zorgt voor vetluis. Te weinig wasmiddel maakt de was niet goed schoon. Let dus op de juiste dosering van het wasmiddel. 

Laat de deur openstaan

Als je de deur na de wasbeurt open laat staan, kan de trommel goed drogen en ontstaan er minder gauw muffige plekken.

Maak de wasmiddellade schoon

Zet ook het doseerbakje open, zodat het kan drogen. Resten wasmiddel of wasverzachter kunnen hier stank veroorzaken. Maak de lade en de ruimte eromheen dus regelmatig schoon. Je kunt hiervoor de wasmiddellade uit de machine halen. Dit geldt ook als je geen wasmiddellade gebruikt, maar een doseerbolletje of automatische wasmiddeldosering.

Maak het rubber schoon

Het rubber rondom de ingang van de trommel is een goeie plek voor vuil om op te hopen. Maak daarom regelmatig het manchet van binnen en buiten rondom schoon. Je kunt hiervoor een vochtige doek gebruiken. Neem dan ook de deur en het deurscharnier even mee.

Controleer het filter

Viezigheid kan goed ophopen in het filter. Check of er iets in het filter zit en maak het schoon.